NOS NieuwsAangepast

Banken strenger bij MKB-kredieten

De helft van de Nederlandse banken heeft in de eerste drie maanden van dit jaar de voorwaarden voor kredieten aan het midden- en kleinbedrijf aangescherpt.

De banken vinden de risico's te groot bij het verstrekken van kredieten, blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank. Eén op de drie banken denkt dat de acceptatiecriteria dit kwartaal voor het mkb nog scherper zullen worden.

De banken noemen als belangrijkste redenen voor de voorzichtigheid de slechte economie, de vooruitzichten voor bedrijfstakken en sectoren, en de waarde van het onderpand dat bedrijven inbrengen.

Afgenomen vraag

Voor grote ondernemingen is die vrees veel minder. Slechts een enkele bank scherpte de goedkeuringscriteria aan voor het grootbedrijf.

Vier op de vijf banken constateren dat de vraag naar kredieten door het mkb zelf ook fors is afgenomen. Als oorzaak daarvoor zeggen de banken dat bedrijven veel minder investeren en ook minder geld nodig hebben voor fusies en overnames of voor een herstructurering.

Eén op de drie banken verwacht een verdere daling van de vraag naar bedrijfskrediet in dit lopende kwartaal.

ECB en IMF

De voorbije weken zijn banken opgeroepen om de kredietkraan verder open te draaien om de economie te stimuleren.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zei gefrustreerd te zijn dat de stimuleringsmaatregelen en de lage rente niet doorsijpelen van de financiële sector naar de reële economie.

IMF-voorzitter Christine Lagarde vindt dat banken hun winst te veel gebruiken om de kapitaalbuffers te versterken wat ten koste gaat van de economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl