NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: Tweede Maasvlakte goedkoper

In de categorie 'Zo kan het dus ook': de aanleg van de Tweede Maasvlakte heeft minder gekost dan verwacht. Ook het potje 'onvoorziene kosten' is niet aangeraakt. Dat heeft het Rotterdamse Havenbedrijf laten weten op de dag van de officiële opening.

Vandaag opent minister Schultz van Haegen van Infrastructuur de Tweede Maasvlakte. Dat is dubbel feest, want de realisatie van de uitbreiding van de Rotterdamse haven heeft 150 miljoen euro minder gekost dan was begroot. Ook de 200 miljoen euro die was vrijgemaakt voor onvoorziene uitgaven is overgebleven.

Anderhalf miljard

De kosten van de uitbreiding werden in 2006 geschat op ongeveer 1,9 miljard euro, maar nu blijkt dat er maar iets meer dan anderhalf miljard is uitgegeven voor de aanleg. De vergroting van de haven geeft niet alleen een impuls aan de regionale, maar ook aan de landelijke economie.

In februari was al bekend dat het Havenbedrijf eerder zou beginnen met het terugbetalen van de steun van de overheid voor het project. Daardoor heeft het kabinet een meevaller van 290 miljoen euro.

Grootste containerschepen ter wereld

Bij de openingsceremonie van vanmiddag vaart een vloot van 25 schepen, waaronder driemasters en moderne containerschepen de nieuwe haven binnen. Door de innovatie van het gebied kunnen nu zelfs de grootste containerschepen ter wereld de grootste haven van Europa binnenvaren.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl