NOS NieuwsAangepast

Rafsanjani geen kandidaat in Iran

In Iran heeft de Raad der Hoeders oud-president Rafsanjani afgewezen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 14 juni. Ook zijn belangrijkste tegenstander Esfandiar Rahim Mashaei, de oud-chef-staf van de huidige president Ahmadinejad, mag niet meedoen. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

De 78-jarige Rafsanjani had zich aangemeld vlak voor de sluitingstermijn. Hij was president van 1989 tot 1997 en werd gezien als de belangrijkste oppositiekandidaat, omdat hij in 2009 de Groene Beweging steunde.

Kernprogramma

Volgens die beweging had de huidige president Ahmadinejad gefraudeerd bij de verkiezingen van dat jaar. De verkiezingen in juni zijn de eerste sinds die omstreden stembusgang.

Mashaei maakte zijn kandidatuur ook pas op het laatste moment bekend. De zittende president Ahmadinejad mag dit keer niet meedoen, omdat de president in Iran maar één keer herkozen mag worden.

Burgemeester Qalibaf van Teheran en Saeed Jalili, die over het Iraanse kernprogramma onderhandelt met het Westen, zijn wel goedgekeurd door de Raad der Hoeders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl