VVD-staatssecretaris Teeven van Vreemdelingenzaken gaat niet akkoord met de eisen van de PvdA over het aanpassen van het asielbeleid. Dat schrijft hij in een antwoord op Kamervragen van D66 en SP.

PvdA-leider Samsom had eerder zijn achterban beloofd dat het wetsvoorstel over strafbaarheid van illegaliteit wordt aangepast en dat het vreemdelingenbeleid humaner wordt. Maar Teeven vindt dat niet nodig, het asielbeleid is volgens hem al humaan.

"Ik ben ervan overtuigd dat de bestaande uitgangspunten van het beleid voldoende ruimte laten voor de menselijke maat en een menswaardige behandeling van vreemdelingen", aldus Teeven.

Klap in gezicht

PvdA-leider Samsom heeft er toch alle vertrouwen in dat de staatssecretaris van mening gaat veranderen. Volgens hem zijn de eisen van zijn partij reëel en daarom maakt hij zich geen zorgen. Samsom denkt dat er op veel manieren aan de wensen van zijn partij kan worden voldaan.

Oppositiepartijen SP en D66 begrijpen niet dat de PvdA-leider zo kalm blijft. D66-Kamerlid Schouw noemt de brief van Teeven "een klap in het gezicht van Samsom". SP-Kamerlid Gesthuizen zegt: "je zou gekke henkie zijn als je niet ziet dat de VVD en de PvdA lijnrecht tegenover elkaar staan.

Morgen moet de PvdA in een debat met de Tweede Kamer uitleggen hoe de partij het asielbeleid denkt te gaan versoepelen.

STER reclame