NOS VoetbalAangepast

"Ajax verloor van gedrogeerd Juve"

Ajax heeft in 1996 de finale van de Champions League verloren van een ploeg, Juventus, die gebruik maakte van doping.

Dat is de stellige overtuiging van Giuseppe d'Onofrio en Allessandro Donati, twee erkende Italiaanse wetenschappers op het terrein van dopinggebruik.

Beide mannen doen hun uitspraken in een aflevering van Andere Tijden Sport die gewijd is aan de bewuste Champions League-finale. De aflevering wordt zondagavond 26 mei uitgezonden om 22.15 uur op Nederland 1.

D'Onofrio en Donati komen tot hun conclusie na inzage in documenten die in beslag werden genomen tijdens een inval in 1998 op de kantoren van Juventus. De documenten bevatten analyses van bloedmonsters van spelers. Volgens d'Onofrio en Donati is het aannemelijk dat spelers van Juventus onder andere werden geprepareerd met epo.

Ajax, dat titelhouder was, verloor de eindstrijd in Rome na het nemen van strafschoppen. Na negentig minuten was het 1-1, een stand waarin in de verlenging geen verandering was gekomen.

Nog geen Juventus-speler positief

Al jaren doen verhalen de ronde over grootschalig dopinggebruik door Juventus in het midden van de jaren negentig. Officieel werd echter nooit een speler van Juventus positief bevonden. Hoe dat kan, wordt in Andere Tijden Sport onthuld door de openbaar aanklager Raffaele Guariniello die onderzoek deed naar Juventus.

Zijn onderzoek bracht aan het licht dat dopingmonsters die naar het laboratorium in Rome waren gebracht, simpelweg niet werden getest. De voormalig directeur van het inmiddels opgeheven dopinglab in Rome bevestigt die lezing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl