Schippers: patiënt is veilig in VUmc

time icon Aangepast

"De patiëntveiligheid in het VUmc Amsterdam is niet in het geding." Dat zei minister Schippers in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de SP.

Die partij is verontrust door berichten dat er voorlopig minder patiënten worden geopereerd op de afdeling longchirurgie van het ziekenhuis.

Verscherpt toezicht

De afdeling kwam vorig jaar onder verscherpt toezicht toen bleek dat patiënten te lijden hadden onder de gebrekkige communicatie en samenwerking tussen medisch specialisten. De longafdeling werd toen gesloten.

De Volkskrant meldde zaterdag dat er opnieuw sprake is van onderlinge problemen en dat er een totale operatiestop geldt op de afdeling. Zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als het VUmc ontkent dat.

Er is geen sprake van een operatiestop, zeggen zij. Wel worden meer patiënten doorverwezen dan voorheen omdat er op dit moment maar één chirurg kan opereren.

Situatie VUmc

De SP wilde van de minister weten of het niet steeds "verder achteruit kachelt" met de situatie in het VUmc.

Volgens minister Schippers is daar geen sprake van. "Sinds het verscherpte toezicht komt het VUmc alle verbeteracties na. Het VUmc is met een opbouwprogramma bezig. De patiëntveiligheid is niet in het geding", aldus Schippers.

Op dit moment zijn inspecteurs nog steeds betrokken bij het werk in het VUmc.

STER Reclame