NOS NieuwsAangepast

Nieuws-hackers strijden bij de NOS

De komende twee dagen strijden teams van onder meer de Volkskrant, NOS, de VPRO, The Post Online en de VRT tegen elkaar in een hackwedstrijd. De NOS is vandaag en morgen gastheer van deze GEN Hackdays.

De twee dagen staat in het teken van innovatie. Tijdens de wedstrijd moeten de teams een nieuw journalistiek product bedenken en maken. Het thema is: journalistieke toepassingen om jonge gebruikers meer bij nieuws te betrekken.

Kernraketten

Er wordt dus niet gehackt in zoals de term is ingeburgerd: geen pogingen om banksites op zwart te zetten of kernraketten te ontgrendelen. Wel wordt er gehackt zoals de computerwereld de term hanteert: snel een probleem oplossen door in korte tijd een programma of app in elkaar te zetten.

De Nederlandse en Vlaamse teams, tien in totaal, bestaan uit een journalist, een programmeur en een ontwerper.

Technologische ontwikkelingen

De hackwedstrijd is onderdeel van een serie van internationale 'Hackdays' die door verschillende grote journalistieke beschrijven organisaties worden gehouden. Organisator is Global Editors Network, een organisatie die "het gat tussen journalistiek en technologische ontwikkelingen wil dichten".

Een driekoppige jury zal na twee dagen een winnaar aanwijzen. Het winnende team zal zich voegen bij de winnaars uit de andere landen (Argentinië, Oostenrijk, Egypte, Frankrijk, Duistland, India en de VS) voor de finale op 19 juni in Parijs. Ook ontvangt de Nederlandse of Vlaamse winnaar 5000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl