NOS NieuwsAangepast

Bijna 100 doden door tornado VS

In de Amerikaanse staat Oklahoma wordt gevreesd voor een dodental van bijna 100 als gevolg van de tornado die vannacht overtrok. Er zijn 51 doden geteld, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat het dodental snel oploopt. Ook 20 kinderen zijn om het leven gekomen. Er zijn meer dan honderd gewonden.

In verschillende voorsteden ten zuiden van Oklahoma City zijn gebouwen met de grond gelijkgemaakt. In het plaatsje Moore is een school vernield. Toen de wervelwind de school trof waren er 75 leerlingen aanwezig. Zeker zeven scholieren zijn om het leven gekomen.

Enorme tornado

De tornado die over Moore raasde was ruim 3 kilometer breed. Er werden windsnelheden gemeten van ruim 300 kilometer per uur, plaatselijk zelfs boven de 400 kilometer per uur.

Op radio en tv was gewaarschuwd voor de tornado, maar die sloeg binnen 8 tot 12 minuten toe waardoor veel mensen toch nog werden overvallen.

Obama

Er zijn vele tientallen gewonden. Op Amerikaanse tv-zenders is te zien hoe de gewonden onder het puin van huizen vandaan worden gehaald. Door geknapte gasleidingen is er op verschillende plekken ook al brand uitgebroken.

President Obama heeft inmiddels gebeld met de gouverneur van Oklahoma. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis heeft Obama zijn zorgen geuit en beloofde hij alle hulp te sturen die nodig is.

Het midden van de VS wordt sinds gisteren getroffen door verschillende tornado's. Daarbij zijn zondag twee doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl