NOS NieuwsAangepast

Eerste homohuwelijk op Bonaire

Op Bonaire zijn voor het eerst twee homo's getrouwd. De 43-jarige Arubaan Jean Ardley Baiz trad dit weekend in het huwelijk met de dertien jaar jongere Nolberto Miguel Torrealba uit Venezuela.

Toen Saba, Bonaire en Sint-Eustatius in oktober 2010 bijzondere gemeenten binnen het Nederlandse koninkrijk werden, kregen ze twee jaar de tijd om de invoering van het homohuwelijk voor te bereiden. Eind vorig jaar was de wetgeving klaar.

Uitgeweken

Bonaire is het tweede eiland van de voormalige Nederlandse Antillen waar een homohuwelijk is voltrokken. In december trouwde op Saba een Arubaans homostel.

Op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, landen binnen het koninkrijk, kunnen homo's niet trouwen. Dat is ook de reden dat Baiz en Torrealba, die op Aruba wonen, zijn uitgeweken naar Bonaire.

Controverse

Het homohuwelijk ligt erg gevoelig bij veel inwoners van de eilanden. Maar dat maakt de twee kersverse echtelieden niet uit, zeggen ze op de site van het Caribisch Netwerk. "Controverse en kritiek krijg je overal. We blijven in onszelf geloven en blikken vooruit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl