NOS NieuwsAangepast

"Ik wil gewoon mijn vrijheid"

De uitgeprocedeerde asielzoeker Bah uit Guinee wil maar een ding: zijn vrijheid. Tot het zover is, zal hij niet eten en drinken, zegt hij in een telefoongesprek met de NOS.

Bah is al vijftien jaar in Nederland. Hij vluchtte in 1998 weg uit Guinee toen daar oorlog uitbrak. Hij zit nu voor de derde keer in detentie in Rotterdam. Afgelopen week werd hij overgeplaatst uit het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

Daar werd hij naar een speciale afdeling gebracht waar meer asielzoekers zitten die in hongerstaking zijn. "Ik hoorde dat ik minder naar buiten zou mogen. Toen ik dat weigerde, moest ik meteen naar de isoleercel. Gemaskerde mannen van het Intern Bijstandsteam (IBT) hebben mij geslagen. Nu ben ik dus in hongerstaking."

Pijnprikkel

Gisteren was Bahs vertrouwensarts Elcke Bonsen te gast in Nieuwsuur. Ze vertelde dat haar cliënt en andere hongerstakers in Rotterdam in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn mishandeld. Het ministerie van Justitie ontkent dat.

Een woordvoerder zegt dat er inderdaad een team naar Bah is gestuurd om hem naar zijn cel te begeleiden. Justitie ontkent dat daarbij een 'pijnprikkel' is gebruikt.

In maart ging Bah voor een eerste keer in hongerstaking. Toen justitie volgens Bah toezeggingen deed, begon hij weer met eten. "Ze zijn de toezeggingen niet nagekomen, dus ben ik sinds vrijdag weer in hongerstaking."

Vrijheid

Volgens justitie heeft de Guineeër zicht op uitzetting, maar Bah spreekt dat tegen. "Ze rapporteren aan de rechtbank dingen die niet kloppen, beweren dat ik niet meewerk of dat er zicht is op uitzetting."

Bah zegt dat de Guinese ambassade hem in januari al heeft laten weten dat hij onuitzetbaar is. "Ik wil gewoon mijn vrijheid. Ik zal niet stoppen met de hongerstaking totdat ik vrij ben. Ik ben onuitzetbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl