NOS Nieuws Aangepast

NASA filmt meteorietinslag op maan

Deze 'artist impression' van NASA laat zien hoe het er van dichtbij ongeveer uit moet zien, een inslag van de meteoriet op de maan.

Maa als je 17 maart toevallig naar de maan zat te kijken, had je het gewoon met eigen ogen kunnen zien: een meteorietinslag op de maan. De kans dat jij naar de maan keek op dat moment is natuurlijk niet zo groot, maar bij NASA hebben ze een camera op de maan gericht, en die heeft alles gefilmd.

Het is de grootste explosie die ze ooit op camera hebben vastgelegd bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. "De flits was tien keer feller dan we ooit eerder hebben gezien", vertelt Bill Cook van NASA.

Je kon de explosie dus zelfs vanaf de aarde zien, zonder telescoop. In het filmpje hieronder zie je kort een wit puntje oplichten op de maan - daar sloeg de meteoriet in.

90.000 kilometer per uur

Even wat kenmerken van het ingelagen stuk ruimtepuin: 40 kilogram en 30 tot 40 centimeter breed. Snelheid bij inslag? Ruim 90.000 kilometer per uur.

Flink steentje dus. Dat is dan ook de reden dat NASA al acht jaar meteorietinslagen op de maan in de gaten houdt. Ze proberen een patroon te ontdekken in de inslagen, zodat ze daar bij een volgende bemande missie naar de maan rekening mee kunnen houden.

Gesmolten steen, geen explosie

Eigenlijk is het trouwens geen explosie, daarvoor is er te weinig zuurstof op de maan. De grote lichtflits komt niet omdat iets ontploft, maar omdat het steen zo heet wordt, dat het begint te gloeien.

STER reclame