NOS NieuwsAangepast

Hollande tekent wet homohuwelijk

Frankrijk voert het homohuwelijk in. De Franse president Hollande heeft een wet ondertekend waarmee het homohuwelijk wordt ingevoerd in zijn land, over 10 dagen kunnen de eerste stelletjes trouwen. Gisteren oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de wet niet in strijd is met de Franse constitutie, wat de weg vrijmaakte voor de invoering ervan.

De wet was een van de speerpunten van Hollande toen hij vorig jaar werd gekozen. Hij wist het voorstel door het parlement te loodsen, maar oppositiepartij UMP stapte naar het hof voor een finaal oordeel.

Omstreden

Het homohuwelijk is omstreden in Frankrijk. Zo'n tweederde van de Fransen steunt het homohuwelijk, maar de oppositie is fel tegen. In januari protesteerden bijna 350.000 mensen in Parijs tegen de invoering ervan. Behalve de conservatieve partij steunde ook de katholieke kerk het protest.

Frankrijk is het negende Europese land dat het homohuwelijk invoert, nadat Nederland in 2001 het eerst land ter wereld werd waar homo's konden trouwen. Wereldwijd zijn er veertien landen waar dat kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl