NOS NieuwsAangepast

Videla, architect van de Vuile Oorlog

De naam van de vandaag overleden Argentijnse oud-dictator Jorge Videla zal voor altijd verbonden blijven aan de Vuile Oorlog. Dat is de term die de junta zelf gebruikte voor de strijd, waarbij vrijwel alle middelen geoorloofd waren, om "de sociale orde" in Argentinië te herstellen.

De junta trad in 1976 onder de leiding van Videla aan. Zijn bewind werd verantwoordelijk voor de marteling, dood en verdwijning van duizenden tegenstanders van het regime. Videla zette in 1976 Isabel Perón, de weduwe van Juan Perón, aan de kant en stelde zich ten doel de linkse oppositie te vernietigen.

Afrekening

Videla was door Isabel Perón een jaar eerder tot opperbevelhebber van het leger benoemd. Toen hij een jaar later de macht greep, begon het leger met de afrekening van onder meer politici en vakbondsmensen die in legertermen een bedreiging voor de staat vormden.

1976 was ook het jaar dat Operatie Condor begon. Dat was de naam van het samenwerkingsverband van de geheime diensten van Argentinië, Chili en Uruguay. Tegenstanders werden gemarteld, in geheime gevangenissen opgesloten of vermoord.

Gratie

Na Videla's aftreden in 1981 werd hij opgevolgd door Roberto Viola en Leopoldo Galtieri. Naar schatting 30.000 mensen werden tijdens de dictatuur gemarteld of vermoord.

Na het herstel van de democratie begon de vervolging van Videla. In 1985 kregen Videla en andere juntaleiders gevangenisstraffen. In 1990 verleende president Menem de vroegere militaire machthebbers gratie. Videla's gevangenisstraf werd in 1998 omgezet in huisarrest.

Levenslang

De amnestiewet werd in 2005 ongedaan gemaakt door de Argentijnse Hoge Raad. Dat maakte de weg vrij voor een nieuw proces tegen de juntaleiders.

In 2010 bekrachtigde het hooggerechtshof de levenslange gevangenisstraf tegen Videla. Hij had in dat jaar de volledieg verantwoordelijkheid erkend voor de daden van de junta onder zijn leiding. Vorig jaar werd Videla opnieuw veroordeeld. Hij kreeg 50 jaar cel wegens de ontvoering van kinderen en baby's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl