NOS NieuwsAangepast

"Opheldering over kosten terugkeer"

SP, PvdA en D66 in de Tweede Kamer willen opheldering van staatssecretaris Teeven (VVD) over de kosten die samenhangen met terugkeerprocedures van vluchtelingen uit Guinee. Het tv-programma Nieuwsuur meldde vanavond dat de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT) een onderzoek begint naar het werk van omstreden delegaties uit Guinee.

Landen van herkomst werken niet altijd mee aan de terugkeer van asielzoekers die in Nederland zijn uitgeprocedeerd. Zo ook Guinee. Daarom wordt sinds vorig jaar samengewerkt met een speciale delegatie uit Guinee die naar Nederland komt om reispapieren te verstrekken. Uit facturen die Nieuwsuur in het bezit kreeg door een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt dat deze bezoeken 117.000 euro hebben gekost.

Onderzoek

D66-Kamerlid Schouw sprak van een "kostbare procedure". SP-Kamerlid Gesthuizen zei in Nieuwsuur dat het lijkt op "koehandel met mensen om ervoor te zorgen dat mensen terug kunnen naar Afrika". Ook PvdA-Kamerlid May wil "snel een onderzoek".

Teeven laat weten wel degelijk vertrouwen te hebben in de delegatie uit Guinee. Hij wijst er tegenover Nieuwsuur op dat "door deze taskforce 99 vreemdelingen een Laissez Passer hebben gekregen en dat een derde van de groep nu daadwerkelijk is teruggekeerd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl