NOS NieuwsAangepast

"Geen gevaar door paardenvlees"

Er zijn geen aanwijzingen dat het paardenvleesschandaal gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Dat schrijven staatssecretaris Dijksma en minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

"Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid", schrijven de bewindslieden. "Dit geldt zowel voor het vlees als voor de levensmiddelen waarin het vlees is verwerkt die op de markt zijn gebracht."

Terugroepactie

Het rundvlees van vleesverwerker Willy Selten uit Oss waar mogelijk ook paardenvlees in is verwerkt blijkt aan 1208 horecabedrijven, 39 slagers, 184 supermarkten en een diervoederbedrijf geleverd te zijn. Dat blijkt uit het lopende onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA naar het paardenvleesschandaal.

De NVWA verwacht dat de terugroepactie van het vlees van Selten begin juni volledig kan zijn afgerond. In totaal gaat het om vijftig miljoen kilo vlees.

"Geen garanties"

De Partij voor de Dieren stelt vraagtekens bij de uitspraken van Dijksma en Schippers. Volgens Thieme kunnen "geen garanties" worden gegeven dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is, omdat grote delen van het vlees niet getraceerd kunnen worden. Dat moet er eerlijk bij verteld worden, aldus Thieme.

Thieme hoopt en verwacht dat er voor consumenten nog meer duidelijkheid komt. "Nu liggen door heel Europa nog 100 miljoenen maaltijden in de vorm van pizza of lasagne in de vriezer. De consumenten hebben nog steeds geen garanties dat dat vlees helemaal veilig is. Het hoeft geen gevaar op te leveren, maar helemaal zeker kunnen we het niet weten", aldus Thieme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl