Kasteelresten 13de eeuw gevonden

Aangepast

In Giessen in Noord-Brabant zijn de resten gevonden van een muur uit de 13de eeuw. Archeologen stuitten op de dikke wand toen ze regulier bodemonderzoek uitvoerden op een bouwterrein. Ze denken dat op het terrein een kasteel heeft gestaan.

De muur is ruim een meter dik en is opgebouwd uit kloostermoppen, een bepaald soort baksteen. Ook zijn muurresten van een slotgracht gevonden. Al langer werd gedacht dat er in Giessen ooit een kasteel was, maar niemand wist waar precies. Het komt niet voor op historische kaarten.

Heren van Giessen

De muur ligt erg diep in de grond. Het verhaal gaat dat het kasteel van de Heren van Giessen in het Land van Heusden en Altena begin 14de eeuw werd afgebroken, waarschijnlijk door een rivaliserende kasteelheer. De Heren van Giessen bouwden een stukje verderop een nieuw onderkomen, maar dat is nog niet gevonden.

"Het is heel bijzonder om een kasteel te vinden, zeker een kasteel waarvan je niet wist dat het bestond", zegt archeoloog Antoine Wilders. "Kastelen spreken nou eenmaal tot de verbeelding en zeker als het om een middeleeuws kasteel gaat. Dat is toch wel leuk om te vinden."

Paardenschedel

Bij de fundamenten zijn ook aardewerk en de schedel van een paard gevonden. De overige resten van het paard zijn teruggevonden in de toenmalige slotgracht. "Inmiddels is de hele gracht in kaart gebracht en kunnen we precies zien hoe die door Giessen liep", vertelt Wilders.

De archeologen hadden verwacht de gebruikelijke sporen van bewoning te vinden, zoals aardewerk of boerenerven.

Op het terrein wordt binnenkort gebouwd. Daarom wordt nu in kaart gebracht waar de muren staan, zodat de bouw kan worden aangepast en de heipalen niet op de muur stuiten.

STER Reclame