NOS NieuwsAangepast

Filmfestival in Cannes begonnen

In de stromende regen moest de elite van de internationale filmwereld vanavond over de rode loper in Cannes. In de Zuid-Franse plaats begon de 66ste editie van het filmfestival.

Voor in de rij liepen de regisseur en hoofdrolspelers van de openingsfilm 'The Great Gatsby'. Deze productie van de Australiër Baz Luhrmann draait vanaf morgen ook in de Nederlandse bioscopen.

Het verhaal, naar het beroemde boek van de Amerikaan F. Scott Fitzgerald, gaat over een jonge schrijver die in de roerige jaren twintig van de vorige eeuw in een rijk milieu in New York terechtkomt.

Mariken

Het festival wordt zondag 26 mei afgesloten met de uitreiking van de Gouden Palm. Voor het eerst in 38 jaar dingt een Nederlandse film mee naar deze prestigieuze prijs: 'Borgman' van Alex van Warmerdam.

De jury, die moet kiezen uit twintig genomineerde films, wordt dit jaar geleid door Steven Spielberg.

Andere kandidaten zijn 'Jeune et Jolie' van de Franse regisseur Francois Ozon, 'Behind the Candelabra' van Amerikaan Steven Soderbergh en 'La Venus à la Fourrure' van de Pools-Franse regisseur Roman Polanski.

In 1975 was voor de laatste keer een Nederlandse film kandidaat. Toen ging het om 'Mariken van Nieumeghen' van Jos Stelling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl