NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor abortusarts VS

De Amerikaanse abortusarts Kermit Gosnell gaat niet in beroep tegen het oordeel van de jury dat hij schuldig is aan de moord op drie baby's. Dat betekent dat hij levenslang krijgt en de doodstraf ontloopt.

Justitie wilde de doodstraf eisen, maar Gosnells leeftijd (72) maakte het onwaarschijnlijk dat die straf ooit zou worden uitgevoerd als hij al zijn beroepsmogelijkheden zou gebruiken. Het OM besloot daarom een deal met Gosnell te sluiten.

Gisteren oordeelde een jury in Philadelphia dat hij schuldig is. Gosnell liet zeker drie onvoldragen baby's ter wereld komen en doodde hen daarna. Ook bezweek een patiënte na een verkeerde verdoving. Daarvoor is hij aangeklaagd voor doodslag.

Arme zwarten

Gosnell leidde een kliniek in een arme zwarte wijk in Philadelphia. Hij werd in januari 2011 opgepakt. Volgens zijn advocaat speelde bij de vervolging racisme en 'elitisme' een rol. Gosnell is zwart en zijn patiënten waren veelal arme zwarten en armen uit andere minderheden.

De zaak leidde tot een fel nationaal debat. Tegenstanders van het recht op abortus zeggen dat de zaak illustreert wat de realiteit van abortus is. Voorstanders zeggen dat de zaak laat zien wat arme, wanhopige vrouwen te wachten staat als abortus ondergronds moet worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl