NOS NieuwsAangepast

Hongerstaker Rotterdam vrijgelaten

De rechtbank in Rotterdam heeft een afgewezen asielzoeker die sinds 6 mei niet meer at en dronk, op vrije voeten gesteld. Het gaat om een van de asielzoekers die zijn opgenomen in het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag.

De man had een procedure aangespannen tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Hij wil dat die eerdere besluiten over zijn uitzetting herziet. Volgens de rechter is het aannemelijk dat de asielzoeker zijn zin krijgt. Daarmee heeft hij niet meer de status van definitief afgewezen asielzoeker en mag hij het vervolg van zijn procedure in vrijheid afwachten.

Extra zorg

De rechtbank zegt dat er geen verband is tussen de honger- en dorststaking en het besluit. Wel heeft de gezondheidssituatie van de man ervoor gezorgd dat zijn zaak sneller werd behandeld.

De man maakt deel uit van een groep afgewezen asielzoekers, die vorige week maandag in hongerstaking ging. Hoe veel asielzoekers aan de actie meedoen is onduidelijk. Volgens justitie zijn het er tien, maar actiegroepen noemen andere aantallen.

Drie asielzoekers weigerden ook te drinken. Twee 'dorststakers' zijn opgenomen in het JMC. Volgens justitie hadden zij extra zorg nodig. Het is niet duidelijk of de nu vrijgelaten asielzoeker in het JMC blijft, of dat hij naar een gewoon ziekenhuis wordt overgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl