NOS NieuwsAangepast

Actie voor artsen bij hongerstakers

Het lukt actievoerders en huisartsen nauwelijks om in contact te komen met de hongerstakers in vreemdelingendetentie. Bij het detentiecentrum in Rotterdam wordt daarom vandaag actiegevoerd om hongerstakende vreemdelingen te informeren over vertrouwensartsen die zij kunnen benaderen.

Leden van de actiegroep No Border staan bij het detentiecentrum met spandoeken met daarop naam en telefoonnummers van artsen die zij kunnen benaderen.

Huisarts Elke Bonsen heeft inmiddels als enige arts toegang gekregen tot een van de twee mannen die in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen is opgenomen. De man drinkt al een aantal dagen niet meer. Bonsen heeft verder een aantal collega's bereid gevonden om de hongerstakers medisch te ondersteunen.

Onafhankelijkheid

Gisteravond diende een kort geding van vreemdelingenadvocaten die eisen dat onafhankelijke artsen toegang krijgen tot de vreemdelingen. Justitie liet daarop weten dat er een onafhankelijke arts beschikbaar is voor de hongerstakers.

Maar de actiegroep No Border en artsen twijfelen aan de onafhankelijkheid van deze arts. "Die vrouw is directeur van Detentiezorg Nederland en dus in dienst van justitie", aldus Bonsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl