NOS NieuwsAangepast

Nieuwe aanpak misbruik jeugdzorg

De commissie-Rouvoet presenteert vandaag het plan voor de eenduidiger aanpak. Daarin staat dat in elke stap van het hulpverleningsproces misbruik een vast agendapunt wordt. Verder komt er een lesmodule in HBO-opleidingen over seksualiteit.

Ook wordt in de sollicitatieprocedure van jeugdzorgmedewerkers al gesproken over afstand en nabijheid van hulpverlener en cliënt. Bij alle evaluaties met kinderen wordt er op het niveau van het kind gesproken over mogelijk misbruik.

Normen

De commissie-Samson adviseerde in oktober 2012 om met een sectorbrede aanpak te komen om seksueel misbruik te voorkomen. Samson deed onderzoek naar seksueel misbruik binnen de hulpverlening en constateerde dat kwetsbare kinderen nu onvoldoende beschermd zijn tegen misbruik.

Het nieuwe beleid moet duidelijk maken welke normen in de sector gelden, zodat ook kan worden ingegrepen bij instellingen die niet aan die normen voldoen. De Inspectie van de Gezondheidszorg gaat uiteindelijk toezien op de uitvoering.

Bijscholen

Samson adviseerde ook met harde normen te komen voor groepsgroottes en het aantal leidinggevenden in de groep. Daarover staat niets in het rapport. De ministeries van VWS en Justitie gaan over geld en moeten daar dus uitspraken over doen, stelt de commissie-Rouvoet. In een reactie zegt staatssecretaris Van Rijn dat hij niet zomaar extra geld kan toezeggen. "Maar je kunt niet zeggen dat een hulpverlener bijvoorbeeld maximaal vijf cliënten nodig heeft; hulpverlening verschilt van kind tot kind en dat moet ook zo blijven."

Op dit moment wordt ook gewerkt aan een wet voor verdere professionalisering van de jeugdzorg. Daarin staat dat alle jeugdzorgmedewerkers geregistreerd moeten worden. Doorlopende bijscholing wordt verplicht. Wie zich niet laat bijscholen, kan uit het register geschrapt worden. De commissie-Rouvoet wil verder dat seksualiteit een vast onderdeel wordt van het cursusaanbod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl