NOS NieuwsAangepast

Kamer: is groene stroom groen?

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil opheldering van minister Kamp over de "jokkebrokken" in de energiesector. Het systeem waarmee wordt bepaald of stroom groen is lijkt volgens de VVD hypocriet, "maar er is meer informatie nodig om dat aan te tonen".

Ook de PvdA vraagt in een brief aan Economische Zaken uitleg over groene stroom. Vanochtend noemde de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) zichzelf en andere energiemaatschappijen "jokkebrokken". NLE stelt dat consumenten in de maling worden genomen met groene stroom.

In de advertentie zegt het bedrijf dat er in Nederland niet voldoende groene stroom wordt opgeleverd om alle klanten te bedienen. Bovendien wordt het grootste deel van de groene stroom opgewekt uit houtsnippers, die volgens de NLE worden meegestookt in vervuilende kolencentrales.

Stunt

Volgens Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks is de advertentie vooral een commerciële stunt. In Goedemorgen Nederland op Radio 1 zei ze: "De Nederlandse Energie Maatschappij is natuurlijk gewoon een prijsvechter. Die wil graag veel klanten van andere energiemaatschappijen lokken. NLE is nog nooit actief bezig geweest om samen met andere energiebedrijven meer schone stroom te realiseren."

De NLE zegt met deze biecht te komen "omdat de consumenten gewoonweg het eerlijke verhaal willen horen". Greenpeace is enthousiast en vindt de advertentie een stap in de goede richting. "De NLE zwengelt het debat aan over het groenwassen van grijze stroom. Dat is te prijzen, maar hun verhaal wint aan geloofwaardigheid als het bedrijf zelf stroom zou kopen van Nederlandse windproducenten, om aan de groene vraag van consumenten te voldoen."

Commercieel

Het ministerie van Economische Zaken wil niet inhoudelijk reageren. "Het is een advertentie van een commerciële partij. Het is prettig dat ze transparantie bepleiten, maar ze hebben niet echt gewezen op iets onrechtmatigs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl