Meer dan duizend restaurants, winkels en slagerijen hebben vlees verkocht van groothandel Selten; rundvlees dat mogelijk is vermengd met paardenvlees. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om ruim 900 horecabedrijven, 159 winkels, 25 slagerijen en een koelvrieshuis. Namen van de bedrijven wil de NVWA niet vrijgeven.

Paardenvlees

De NVWA riep 10 april miljoenen kilo's vlees terug, omdat de herkomst onduidelijk is. Daardoor kan de voedselveiligheid niet worden gegarandeerd.

Het betreft zo'n 50 miljoen kilo rundvlees, dat mogelijk is vermengd met paardenvlees. Volgens de NVWA is het vlees tussen 1 januari 2011 en 15 februari 2013 verspreid over heel Europa via groothandel Selten in Oss.

'Opgegeten'

Het vlees is afgenomen door 132 Nederlandse vleesverwerkers. Op verzoek van de NVWA lieten alle bedrijven, op vijf na, weten waar het vlees is terechtgekomen. Uit hun antwoorden blijkt nu dat zij het vlees hebben doorverkocht aan honderden horecabedrijven, winkels en slagerijen. Het vlees dat is geleverd aan horecabedrijven, is waarschijnlijk allemaal "uitgeserveerd en opgegeten", aldus een woordvoerder van de NVWA.

Vier vleesverwerkers die niet reageerden op de oproep van de autoriteit om informatie te geven, kregen een boete. Bij één bedrijf dat geen informatie leverde, bleef het bij een schriftelijke waarschuwing.

Aan het einde van deze maand zal de NVWA aan minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Dijksma van Economische zaken melden wat de rest van het onderzoek heeft opgeleverd.

STER reclame