NOS NieuwsAangepast

Abortusarts VS schuldig aan moord

Een jury in de Amerikaanse stad Philadelphia heeft een abortusarts schuldig bevonden aan viervoudige moord. Kermit Gosnell liet zeker drie onvoldragen baby's ter wereld komen en doodde hen daarna. Ook bezweek een patiënte na een verkeerde verdoving.

Gosnell (72) leidde een kliniek in een arme zwarte wijk van de stad. Volgens de aanklacht voerde hij abortussen uit na de wettelijke limiet van 24 weken. Hij werd in januari 2011 opgepakt.

Ook acht andere medewerkers van de kliniek zijn aangeklaagd, onder wie zijn vrouw. Zij hebben schuld bekend, maar de rechter heeft nog geen straf opgelegd. De kliniek is inmiddels gesloten.

Onmenselijk

Gosnells verdediging stelde dat hij altijd eerst een miskraam veroorzaakte met het medicijn digoxine. De aanklagers betoogden dat Gosnell de stof echter niet altijd gebruikte of niet op de juiste manier. Daarom werd in drie gevallen de foetus na de bevalling gedood.

De jury had bijna twee weken nodig om de meer dan 250 aanklachten tegen Gosnell te behandelen. Nu hij schuldig is bevonden, kan de rechter hem tot de doodstraf veroordelen of levenslang opleggen. De strafmaat wordt later bekend.

De zaak heeft in de VS veel stof doen opwaaien. Anti-abortus-activisten zien het als het bewijs van de onmenselijkheid van het Amerikaanse abortusbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl