NOS NieuwsAangepast

PVV fel tegen PvdA-plan illegalen

De PVV heeft scherpe kritiek op de eisen die de PvdA stelt aan het strafbaar maken van illegaliteit. De partij heeft "met afschuw kennisgenomen van het eisenpakket dat de PvdA op tafel legt".

De Ledenraad van de PvdA stemde gisteren in met de afspraak uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen, op voorwaarde dat het beleid op veel punten humaner wordt. Zo moet illegaal verblijf geen misdrijf zijn, maar een overtreding. Dat is minder zwaar en op zichzelf geen reden tot uitzetting.

Ook wil de PvdA dat het illegalenquotum van tafel gaat, dat vreemdelingen zonder paspoort niet automatisch in de gevangenis komen en dat illegalen worden vrijgelaten als er geen uitzicht is op uitzetting.

Averechts effect

Die wensen staan haaks op wat de PVV wil. "Met zulke eisen krijgen we juist meer illegalen op straat en gaan er minder terug naar de landen van herkomst", zeggen de PVV'ers Wilders en Fritsma in een verklaring.

De PVV wil snel een debat over de wensen van de PvdA. Daaruit moet blijken of coalitiegenoot VVD het ermee eens is. "Zo ja, dan geeft de VVD werkelijk alles weg aan de PvdA om op het pluche te blijven", aldus Wilders en Fritsma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl