Westerse farmaciebedrijven hebben in de DDR medische experimenten op mensen laten uitvoeren. Dat blijkt uit dossiers van het Oost-Duitse ministerie van Volksgezondheid en de geheime dienst van de DDR, die in handen zijn van weekblad Der Spiegel.

Aan de experimenten zouden 50.000 mensen hebben meegedaan, vaak zonder dat ze dat wisten. Er werden onder meer hartmedicijnen, bloedverdunners en chemotherapieën op hen getest. Zeker twee experimenten werden gestaakt nadat patiënten waren overleden.

'Testbudget'

Onder de opdrachtgevers zijn bedrijven als Schering, Sandoz en Hoechst. De meeste betrokken bedrijven zijn inmiddels opgegaan in de farmaciegiganten Novartis en Bayer. Er werd tot 400.000 euro per experiment betaald. Een bedrijf zou een ziekenhuis in Oost-Berlijn jaarlijks een "testbudget" van 3 miljoen euro hebben geboden.

Uit de documenten blijkt volgens Der Spiegel dat patiënten zelden over risico's of bijwerkingen werden geïnformeerd. Ze gaven nooit persoonlijk toestemming voor deelname aan de experimenten; een handtekening van hun arts was voldoende.

De betrokken concerns willen niet inhoudelijk reageren. Ze zeggen dat de experimenten lang geleden hebben plaatsgevonden en dat er altijd aan strenge eisen werd voldaan.

STER reclame