NOS NieuwsAangepast

Kamer houdt vragen voor Weekers

De oppositiepartijen CDA, SP en D66 hebben nog veel vragen aan staatssecretaris Weekers over de toeslagenfraude. De brieven die Weekers vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde, maken volgens de partijen nog steeds niet duidelijk of hij voldoende heeft gedaan om fraude te voorkomen.

CDA-Kamerlid Omtzigt wil weten wat Weekers heeft gedaan met alle signalen van fraude en misbruik die hij onder andere van de Belastingdienst kreeg. Ook mist hij informatie over hoe de 'Bulgarenfraude' is afgehandeld. Omtzigt wil dit aan de orde stellen tijdens het Kamerdebat, aanstaande dinsdag. Wat het CDA-Kamerlid betreft staat het huidige toeslagensysteem ter discussie.

Maatregelen

Weekers heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om fraudeurs sneller op het spoor te komen en misbruik van het toeslagensysteem tegen te gaan. D66-Kamerlid Koolmees vraagt zich af waarom die maatregelen niet eerder genomen zijn. Uit het feitenrelaas van de staatssecretaris blijkt immers dat de fraudegevoeligheid van het systeem al jaren bekend was.

"Het systeem is zo lek als een mandje," concludeert SP-Kamerlid Merkies. Volgens hem heeft het kabinet gefaald. Merkies vraagt zich ook af waarom Weekers wel optrad in de uitzending van Brandpunt over de 'Bulgarenfraude', maar nu de Tweede Kamer geen details wil geven omdat dat het onderzoek zou schaden.

Volgens NOS-verslaggever Peter Blok heeft de Tweede Kamer nog veel vragen. Het wordt dinsdag in het Kamerdebat "flink zweten" voor de staatssecretaris, zo is zijn conclusie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl