NOS NieuwsAangepast

NZa onderzoekt fraude ziekenhuizen

Ziekenhuizen declareren regelmatig te veel; per patiënt soms wel duizenden euro's te veel. Dat blijkt uit meldingen bij de Nederlandse Zorgautoriteit die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

Er liggen bij de Nederlandse Zorgautoriteit ruim tweehonderd meldingen over ziekenhuisrekeningen, waarvan de NZa het sterke vermoeden heeft dat "er iets mis is". Een vorm van fraude die vaak lijkt voor te komen, is die waarbij één of meerdere ligdagen met overnachting worden gedeclareerd voor patiënten die wel bij het ziekenhuis zijn behandeld, maar er niet opgenomen zijn geweest.

Sint Antonius Ziekenhuis

Vorige maand maakte de Nederlandse Zorgautoriteit al bekend dat zij bij het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein onderzoek deed, na aanwijzingen dat het ziekenhuis mogelijk foutieve of onterechte declaraties had verstuurd.

De NZa doet volgens de Wet marktordening gezondheidszorg als toezichthouder onderzoek naar de administratie van zorgaanbieders om na te gaan of zij juist declareren.

Half miljoen boete

Op de site meldt de Nederlandse Zorgautoriteit dat zij in december ook onderzoek heeft gedaan bij een ziekenhuis en dat zij eerder al een half miljoen boete heeft opgelegd aan een ziekenhuis dat ligdagen fout declareerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl