NOS NieuwsAangepast

Rechters tegen extra enkelbanden

De rechterlijke macht heeft bezwaar tegen het voornemen van staatssecretaris Teeven van Justitie om meer gebruik te maken van enkelbanden om thuiszittende gevangenen in de gaten te kunnen houden. Dat staat in een advies dat de Raad voor de Rechtspraak vandaag publiceert.

De rechters vinden dat Teeven in de bevoegdheid van strafrechters treedt, omdat die beslissen over de strafmaat. Dat gaat de rechters te ver. "Als rechters een gevangenisstraf opleggen, dan bedoelen ze ook een gevangenisstraf", zei raadsheer Peter Lemaire in het NOS Radio 1 Journaal.

Onrust

De rechters vrezen ook dat de plannen van de staatssecretaris maatschappelijke onrust veroorzaken, omdat thuiszitten met een enkelband vaak wordt gezien als milder dan een celstraf. Ook bij slachtoffers kan het een onaangenaam gevoel oproepen, vindt Lemaire.

De elektronische detentie is onderdeel van de bezuinigingen van 340 miljoen euro die Teeven wil doorvoeren. Daarbij hoort ook het sluiten van gevangenissen.

Volgens raadsheer Lemaire kan wel in de wet worden opgenomen dat in sommige gevallen daders een enkelband kunnen krijgen. "Maar daarmee kan niet op korte termijn worden bezuinigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl