Duitsland gaat 164 tanks en pantservoertuigen leveren aan Indonesië. Dat heeft de Duitse regering bekendgemaakt.

De deal is omstreden in Duitsland, omdat mensenrechtenorganisaties en de oppositie vrezen dat Indonesië de wapens inzet tegen de eigen bevolking.

Indonesië zag vorig jaar af van de aanschaf van Nederlandse tanks. In Den Haag werd toen nog gesproken over de wenselijkheid om tanks te leveren aan Indonesië, omdat gevreesd werd dat de wapens mogelijk verkeerd gebruikt zouden kunnen worden.

Modernisering leger

Indonesië besloot daarop naar Duitsland te gaan om tanks te bestellen. Vorig jaar zou president Yudhoyono nog van plan geweest zijn om honderd tanks in Duitsland te kopen, maar dat zijn er dus 164 geworden. Indonesië heeft altijd gezegd dat de aanschaf van nieuwe tanks een routinematige modernisering van het leger was.

Toch bleven in Duitsland de twijfels. De oppositie vroeg zich af waarom het eilandenrijk Indonesië tanks nodig heeft, terwijl er nauwelijks grenzen op land zijn om te verdedigen. De SPD en de Groenen betoogden dat de tanks eigenlijk alleen kunnen worden ingezet in stedelijke gebieden.

Taboe

De Duitse regering wil niet zeggen hoeveel geld er met de verkoop is gemoeid. Indonesië zei vorig jaar wel dat de oorspronkelijke deal bestond uit 130 tanks voor 213 miljoen euro. Duitsland levert vooral oudere modellen tanks die het Duitse leger toch al moest afstaan als gevolg van bezuinigingen.

De verkoop van vooral tanks is altijd een taboe geweest in Duitsland. In het verleden verkocht de Duitse regering wel onderzeeboten. "Wat zwemt gaat, wat rolt gaat niet", was het motto in de tijd van minister Genscher in de jaren zeventig en tachtig.

STER reclame