PvdA-leider Diederik Samsom heeft op een bijeenkomst in Eindhoven zijn achterban kunnen overtuigen van zijn standpunt over het strafbaar stellen van illegaliteit.

Hij legde uit waarom hij vorige week een motie van het congres naast zich neerlegde. De aanwezige leden namen daar schoorvoetend genoegen mee.

Niet gratis

Volgens Samsom was de VVD erg snel met het uitvoeren van het kinderpardon, een wens van de PvdA die was opgenomen in het regeerakkoord.

De PvdA-leider zegt dat zijn partij nu ook loyaal is aan de VVD op andere punten. "Dat is geen gratis ruil. Ruilen is niet gratis. Daar heb ik leden op gewezen", zegt Samsom.

Kantelmoment

Volgens verslaggever Ron Fresen kantelde de mening in de zaal toen Samsom liet merken dat hij niet met de VVD kan heronderhandelen, omdat anders het kabinet misschien zal vallen.

"Dit politieke dreigement dat hij op de achtergrond liet hangen, speelde zeker een rol vanavond", zei Fresen.

Partijcongres

Op het PvdA-partijcongres vorige week sprak een grote meerderheid van de partij zich uit tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. Samsom zei toen dat hij de motie hierover niet zal uitvoeren, wat hem een storm van kritiek opleverde.

Samsom gaat deze week nog vaker in debat met zijn leden tijdens bijeenkomsten in Groningen en Den Haag. Zondag wordt een politieke ledenraad gehouden in Utrecht. Die raad geeft advies over de politieke koers van de partij als alternatief voor een congres.

STER reclame