Rijkswaterstaat heeft uit voorzorg monsters genomen van water in de Westerschelde. Dat is gedaan vanwege het ongeluk met de chemicaliëntrein zaterdag in het Belgische Wetteren. Mogelijk stroomt vervuild bluswater richting de Westerschelde.

De monsters die vandaag zijn genomen, kunnen later worden vergeleken met water dat nog vanuit België onderweg is. "Als het nodig is, worden deze metingen ingezet als nulmeting", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat verwacht geen grote milieuschade in Nederland door de chemische verontreiniging in België. "Wij denken dat er geen effecten zullen optreden in de Westerschelde vanwege de grote mate van verdunning."

Meettoestellen in gebruik

De bewoners van Wetteren die vandaag opnieuw werden geëvacueerd, kunnen vanavond nog niet naar huis. Dat heeft de provincie Oost-Vlaanderen, waar het dorp ligt, bekendgemaakt.

Volgens de provincie is het niet mogelijk om in de evacuatiezône de controlemetingen te doen die nodig zijn voor terugkeer. Alle beschikbare meettoestellen worden namelijk gebruikt om het directe gevaar rond het rampgebied te bepalen.

Zo'n 100 inwoners van Wetteren kregen gisteren te horen dat ze weer naar huis mochten. Vanochtend kregen ze het verzoek hun huis opnieuw te verlaten omdat er te hoge concentraties van de giftige stof acrylonitril in het riool bleek te zitten. De waarden liggen soms zes tot acht keer boven de dodelijke norm.

STER reclame