Door correspondent Dick Drayer

De Curaçaose politicus Helmin Wiels is doodgeschoten door één schutter. Dat zeggen ooggetuigen die zondag op het strand waren waar Wiels werd vermoord.

Politie en justitie op Curaçao doen voorlopig geen mededelingen over het onderzoek naar de moord. Twee dagen na de aanslag is nog weinig bekend over de toedracht en het motief. De politie heeft maandagmiddag het huis van de vermoorde politicus doorzocht, net als zijn kantoor bij het parlement en zijn auto.

Rug

Wiels werd zondag rond 17.00 uur lokale tijd op het strand bij Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad, door een man in zijn rug geschoten. Een tweede man bleef in de auto zitten waarmee ze waren gekomen. Hij was de chauffeur, zeggen ooggetuigen.

De politicus had even daarvoor vis gekocht bij een lokale visser en omstanders op een biertje getrakteerd. Toen Wiels had afgerekend en weg wilde lopen, kwam een lange tengere man met bedekt gezicht achter hem lopen en schoot hem zes keer in de rug. Wiels overleed vrijwel onmiddellijk.

Wiels werd beveiligd, maar op zondag stuurde hij zijn lijfwacht vaak naar huis om wat privacy te hebben. Na de moordaanslag is beveiliging ingesteld bij alle politieke leiders in het parlement.

Nog geen verdachte

Er is nog geen verdachte opgepakt. Geruchten over de arrestatie van een man van Colombiaanse afkomst werden door de politie ontkracht. Ook het bericht dat de goudbruine vluchtauto zou zijn gevonden, wordt bestreden.

Behalve het Openbaar Ministerie zijn ook het Korps Politie Curaçao (KPC), het Recherche Samenwerkingsteam (RST), de Koninklijke Marechaussee, de kustwacht, en lokale politie- en beveiligingsdiensten bij het onderzoek betrokken.

Justitie heeft forensische ondersteuning aangevraagd in Nederland. Een woordvoerder van de kustwacht bevestigt dat verschillende vliegtuigen, een helikopter en vaartuigen zijn ingezet om de kust in de gaten te houden.

Strijd tegen corruptie

Algemeen wordt op Curaçao aangenomen dat de moord is ingegeven door Wiels' strijd tegen de corruptie. Wiels had vorige week aangekondigd deze week met belastende informatie over illegale loterijverkopen naar buiten te komen.

De grootste telecomprovider van het eiland, staatsbedrijf UTS, zou zich inlaten met illegale verkoop van loten via sms. Dit zou zijn opgezet door loterijbaas Robbie Dos Santos. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek en zijn tegoeden in de Verenigde Staten zijn bevroren door justitie.

Sinds gisteren circuleert er op internet een video met de titel 'Patriota: mensahe pa Kòrsou' (Patriotten: boodschap voor Curaçao). Daarin wordt gemeld dat "de eerste pion in een reeks is gevallen". De boodschapper is te zien met bedekt gezicht en zijn stem is omgevormd om onherkenbaar te blijven. De maker van de film verwijst naar 30 mei aanstaande. Die datum verwijst naar de grote volksopstand op Curaçao op 30 mei 1969.

STER reclame