NOS NieuwsAangepast

Protest bij gastcollege Lagarde

Demonstranten hebben in Amsterdam een gastcollege verstoord van de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde.

Lagarde gaf een korte lezing voor economiestudenten van de Universiteit van Amsterdam, met gelegenheid tot het stellen van vragen. Op dat moment begon iemand uit het publiek protestleuzen tegen het IMF te schreeuwen. Medestanders die verspreid door de collegezaal zaten, deden mee.

Schreeuwen

Nadat een van de demonstranten was afgevoerd, begon het schreeuwen opnieuw. Volgens NOS-verslaggever Eva Wiessing zijn zo'n zes à zeven demonstranten afgevoerd.

Lagarde liet zich door het protest niet uit het veld slaan. Ze keek geamuseerd toe hoe de demonstranten uit de zaal verdwenen en ging daarna verder met het beantwoorden van vragen.

Gemeenschappelijke belangen

De demonstranten lijken uit verschillende groepen afkomstig te zijn. In een mail aan de media zeggen dat ze mensen zijn "die op de universiteit studeren en lesgeven".

Ook waren er leden van een Griekse studentenvereniging bij betrokken.

Wat ze gemeen hebben, is onvrede over de manier waarop de EU en het IMF de crisis in Europa willen oplossen. Probleemlanden moeten streng bezuinigen om in aanmerking te komen voor steun. De bezuinigingen leiden ertoe dat de werkloosheid in deze landen oploopt.

De organisatie van het gastcollege had de groep toegelaten onder de voorwaarde dat ze het gastcollege niet zouden verstoren. Ze zouden wel de gelegenheid krijgen om vragen te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl