NOS NieuwsAangepast

"Fietstunnel Rijks wel 24 uur open"

De problemen rond de fietstunnel onder het Rijksmuseum in Amsterdam zijn nog niet voorbij. Vanochtend werd bekend dat stadsdeel Zuid de tunnel vanaf volgende week maandag alleen 's avonds en 's nachts wil openen, maar de gemeente komt daartegen nu in actie. De tunnel moet ook overdag gewoon open, vindt Amsterdam.

Er is al jaren gedoe over de fietstunnel, die tijdens de verbouwing van het Rijksmuseum dicht was. De museumdirectie zou de onderdoorgang het liefst voor fietsers dicht houden, maar de gemeenteraad besloot vorig jaar dat de tunnel open moest.

Markeringen

Stadsdeel Zuid vindt dat de veiligheid voor fietsers en bezoekers van het museum niet gegarandeerd kan worden en zegt dat het nemen van extra veiligheidsmaatregelen tijd kost. De gemeente Amsterdam wil het stadsdeel helpen en denkt dat de aanpassingen voor maandag klaar kunnen zijn.

Er moeten lijnen worden gespannen om voetgangers en fietsers uit elkaar te houden en er moeten markeringen op het wegdek komen, zodat duidelijk is waar het fietspad precies loopt.

Onbegrijpelijk

De Fietsersbond vindt het onbegrijpelijk dat het stadsdeel Zuid de tunnel overdag niet wil openstellen. Alleen zwaarwegende problemen met de verkeersveiligheid kunnen volgens de bond reden zijn voor uitstel. Maar uit onderzoek blijkt dat er van grote onveiligheid geen sprake is, zegt de Fietsersbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl