NOS NieuwsAangepast

Bellen via concurrent bij storing

Telecomproviders gaan elkaars bel- en sms-verkeer overnemen bij langdurige storingen. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben hierover afspraken gemaakt.

Deze zomer gaan de providers het systeem, dat ze regionale roaming noemen, testen. Eind dit jaar wordt het waarschijnlijk ingevoerd.

De providers nemen de dekking niet over bij elke storing, klein of groot. Er gelden minimumvoorwaarden: meer dan 500.000 klanten moeten er last van hebben, de storing moet naar verwachting meer dan 3 dagen duren en het moet een specifieke regio betreffen.

Geen internet

De afspraken gaan alleen over bellen en sms-en. De providers gaan elkaars internetverkeer voorlopig niet overnemen bij een storing. Dat vraagt namelijk veel meer capaciteit van een mobiel netwerk en de kans op uitval van het gehele netwerk zou dan te groot worden. De providers zijn nog wel aan het onderzoeken of het later toch mogelijk wordt om dataverkeer over te nemen.

Volgens minister Kamp van Economische Zaken is Nederland een van de weinige landen met een regeling voor het overnemen van dekking. De providers zijn hierover met elkaar in gesprek gegaan na de grote storing bij Vodafone in april 2012. Veel klanten konden toen dagenlang niet of moeilijk bellen, sms-en en internetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl