NOS NieuwsAangepast

Wieringa wint Librisprijs 2013

De Libris Literatuurprijs 2013 is toegekend aan Tommy Wieringa voor 'Dit zijn de namen'. Dat heeft juryvoorzitter Clairy Polak bekendgemaakt in het tv-programma Nieuwsuur. Bij de prijs hoort een bedrag van 50.000 euro.

Volgens de jury "grossiert Wieringa in schilderachtige beelden, prachtig geformuleerde zinnen en tot reflectie nodende gebeurtenissen".

Vluchtelingen

'Dit zijn de namen' gaat over een groep vluchtelingen met verschillende achtergronden die terechtkomt in een stad aan een steppe. Een politiecommissaris probeert te achterhalen wie ze zijn en waar ze vandaan komen.

De prijs is uitgereikt in het Amstel Hotel in Amsterdam. Op Arnon Grunberg na, waren alle genomineerden aanwezig. De schrijvers ontvingen al eerder 2500 euro voor hun nominatie.

Naast Grunberg waren ook Esther Gerritsen, Oek de Jong, Elvis Peeters en Christiaan Weijts genomineerd. Op Weijts na werden alle auteurs eerder genomineerd voor deze prijs. Voor Arnon Grunberg was het de vijfde nominatie.

Onderscheiding

Naast voorzitter Clairy Polak zaten recensenten Jan Donkers, Edith Koenders, Mark Schaevers en hoogleraar Lisa Kuitert in de jury.

De Libris-literatuurprijs is samen met de AKO Literatuurprijs de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Vorig jaar ging de prijs naar A.F.Th. van der Heijden voor Tonio. De Librisprijs werd voor de 20ste keer uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl