NOS NieuwsAangepast

Del Ponte: rebellen gebruikten sarin

Carla del Ponte, die een VN-onderzoekscommissie leidt, zegt dat er aanwijzingen zijn dat de opstandelingen in Syrië het zenuwgas sarin hebben gebruikt. In een interview met de Zwitserse televisie zei Del Ponte dat getuigen dat hebben verklaard.

De oud-aanklager van het Joegoslaviëtribunaal benadrukt wel dat er nog geen harde bewijzen zijn. "Er zijn zware en concrete verdenkingen, maar er is nog geen onweerlegbaar bewijs. Ons onderzoek moet nog worden verdiept."

Del Ponte zei niet waar en wanneer sarin zou zijn gebruikt tijdens de burgeroorlog.

Ze heeft tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat de regering van president Assad chemische wapens heeft gebruikt. Een aantal Westerse landen beschuldigt Syrië daar wel van. Het regime en de opstandelingen beschuldigen elkaar ervan chemische wapens te hebben ingezet.

Verslag

De onderzoekscommissie van Del Ponte werd in 2011 ingesteld om de mensenrechtenschendingen in Syrië te onderzoeken. Tijdens dat onderzoek is deze beschuldiging van het gebruik van sarin naar voren gekomen. Volgende maand brengt de commissie verslag uit.

Daarnaast is er een ander VN-team dat speciaal in het leven is geroepen om het gebruik van chemische wapens te onderzoeken. Resultaten van dat onderzoek zijn er nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl