NOS NieuwsAangepast

Veel lof voor toespraak Van Uhm

Via de sociale media reageren mensen vol lof op de toespraak van generaal b.d. Van Uhm. Hij hield op de Dam in Amsterdam bij de Dodenherdenking een toespraak waarin hij refereerde aan zijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog heeft gevochten, en zijn zoon die in Afghanistan is gesneuveld.

"Wie dient, denkt niet alleen in 'ik'. Wie dient, denkt niet alleen in 'zij'. Wie dient, denkt ook in 'wij'. Daar begint de overwinning op het onrecht. Want vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid, een betere wereld, die maak je samen", zei Van Uhm.

"Ook mijn zoon besloot te dienen. Wat was ik trots. Hij sneuvelde. Voor een ander volk. In een ander land. Vijf jaar en zestien dagen geleden."

Saamhorigheid

Op Facebook en Twitter reageren de meeste mensen met "respect" of varianten daarvan. "Dit kwam bij iedereen binnen, wat een mooie woorden. Bedankt!", schrijft iemand op Facebook. "Peter van Uhm raakt me met zijn woorden. Wat knap als je dit kunt!", twittert iemand anders.

De toespraak van Van Uhm had als thema saamhorigheid. "Ik hoop dat de nagedachtenis en saamhorigheid van 4 mei ons helpt om in tijden van 'ik', het 'wij' terug te vinden. Want niet vanuit het 'ik' en het 'zij', maar vanuit het 'wij', ontstaan de goede dingen. Dat heeft de geschiedenis ons geleerd. Dat moeten wij blijven herdenken. Dat moeten wij blijven afspreken. Met onszelf. En met elkaar", zei Van Uhm.

Van Uhm kreeg na zijn toespraak applaus van de duizenden aanwezigen op de Dam.

Op Twitter was de toespraak van Van Uhm de uren na de Dodenherdenking het meest besproken onderwerp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl