NOS NieuwsAangepast

Gezonde leefstijl tegen kanker

Mensen met een normale bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolwaarde lopen aanzienlijk minder risico op kanker. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 14.000 mensen.

Uit eerder onderzoek met dezelfde deelnemers bleek dat zeven factoren van invloed zijn op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Diezelfde factoren werden nu onderzocht voor hun relatie met het ontstaan van kanker.

Bloedsuikerspiegel

Van overgewicht, weinig beweging, slechte voeding en roken was al bekend dat zij het risico op kanker verhogen. Nu is dat dus ook vastgesteld voor een hoge bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol.

In de groep deelnemers die op zes of zeven factoren gunstig scoorden, kwam vijftig procent minder kanker voor. Maar ook mensen die in slechts één van de zeven categorieën een gunstige waarde noteerden, bleken minder kans op kanker te hebben.

Meer onderzoek

De onderzoekers hopen dat de bevindingen worden overgenomen in nationale preventieadviezen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) stelde eerder al tien adviezen op om de kans op kanker te verkleinen. Het monitoren van bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolwaarde is daarin niet opgenomen.

Het WCRF juicht de onderzoeksresultaten toe, maar zegt dat het nog te vroeg is om ze op te nemen in zijn adviezen. Er moet eerst meer onderzoek worden gedaan, zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl