NOS NieuwsAangepast

"4 mei geen Duitsers herdenken"

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei moeten geen Duitse soldaten worden herdacht en ook geen foute Nederlanders. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt dat het van vorig jaar heeft geleerd. Toen had het comité een 15-jarige scholier toestemming gegeven om een gedicht over een SS'er voor te dragen tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Nadat er veel commotie over die toestemming was ontstaan, besloot het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de toezegging in te trekken. En dit jaar is daar dus ook geen ruimte voor. "We herdenken slachtoffers, niet de daders", zei directeur Nooter van het comité in het NOS Radio 1 Journaal.

Geen verzoening

De organisatie van de Dodenherdenking in Vorden, in de Achterhoek, denkt daar anders over. Die wil zaterdag, net als vorig jaar, de ceremonie afsluiten door langs de graven van omgekomen Duitse soldaten te lopen. Dat is volgens de organisatie een "teken van verzoening".

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt dat herdenken geen verzoening is en dat Vorden dingen door elkaar haalt. "Je kunt op alle momenten met elkaar bespreken wat oorlog met mensen doet, maar niet op 4 mei", zei Nooter.

De gemeente Bronckhorst, waar Vorden onderdeel van is, houdt rond 11.00 uur een persconferentie. Het is niet duidelijk wat de gemeente bekend gaat maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl