NOS NieuwsAangepast

Opstelten: wet voor terughacken

Minister Opstelten wil het zogenoemde terughacken van computers mogelijk maken. Op die manier moeten justitie en politie gegevens ontoegankelijk kunnen maken, ook als die op een server in het buitenland staan. Ook moet het mogelijk worden gegevens op afstand over te nemen en communicatie af te tappen.

Opstelten heeft een wet opgesteld om computercriminaliteit harder aan te pakken. Die heeft hij voor advies voorgelegd aan het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak. Volgens Opstelten zijn de regels verouderd.

Bedrijfsgeheimen

De minister wil beter kunnen optreden als criminelen bijvoorbeeld met behulp van zogenoemde botnets vitale onderdelen van de samenleving platleggen. Een botnet is een netwerk van besmette pc's, dat hackers op afstand besturen om virussen te verspreiden en inloggegevens te stelen. Op die manier komen ze bijvoorbeeld aan bedrijfsgeheimen en gegevens over creditcards. Ook DDoS-aanvallen zijn mogelijk.

Om een botnet onschadelijk te maken, wil Opstelten dat justitie en politie toegang krijgen tot de servers die daar onderdeel van zijn. Hij wil ook meer mogelijkheden om versleuteling van elektronische gegevens ongedaan te maken.

Voorwaarden

Opstelten benadrukt dat de nieuwe bevoegdheden aan strikte voorwaarden worden verbonden. Zo moet de rechter van tevoren toetsen of justitie en politie er gebruik van mogen maken.

De minister regelt in zijn wetsvoorstel verder dat mensen die verdacht worden van terreurdaden of van het bezit van kinderporno verplicht moeten meewerken aan het openen van versleutelde bestanden op hun computer. Ook wil hij heling van computergegevens strafbaar maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl