NOS NieuwsAangepast

Beroep tegen Shell over lekkage

Nigeriaanse boeren die een zaak tegen Shell over olievervuiling hebben verloren, zijn samen met Milieudefensie in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof in Den Haag.

Ze zijn het niet eens met een uitspraak van de Haagse rechtbank van 30 januari. De rechter oordeelde toen dat het hoofdkantoor van Shell in Nederland niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor fouten van het dochterbedrijf in Nigeria.

Milieuschade

Voor Milieudefensie staat vast dat het hoofdkantoor medeverantwoordelijk is voor de enorme milieuschade in Nigeria door olielekkage.

Ook verwerpen de boeren en Milieudefensie het oordeel van de rechter dat Shell niet verantwoordelijk is voor schade die de boeren lijden door olielekkages, omdat die veroorzaakt zouden zijn door sabotage die Shell redelijkerwijs niet had kunnen voorkomen.

Mensenrechtenschendingen

Onlangs was er een vergelijkbare zaak tegen Shell in de VS. Het hooggerechtshof daar besloot dat het onder Amerikaans recht in beginsel niet mogelijk is om multinationals voor de rechter te dagen voor mensenrechtenschendingen in het buitenland.

Volgens Milieudefensie is er daardoor nog meer behoefte aan om multinationals in hun moederland ter verantwoording te kunnen roepen.

Shell is teleurgesteld dat Milieudefensie in hoger beroep gaat. De oliemaatschappij zegt dat de Nederlandse rechter al een duidelijke uitspraak heeft gedaan. Ook vindt Shell dat de zaak in Nigeria moet worden behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl