De politie zegt dat republikein Hans Maessen gisteren op de Dam vanwege een persoonsverwisseling is opgepakt. Volgens de politie werd hij in de hectiek vlak voor de balkonscène door agenten aangezien voor een ander persoon naar wie de politie op zoek was.

De campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap werd verzocht de Dam te verlaten. Toen hij weigerde, werd hij afgevoerd. Activiste Joanna die naast hem stond, werd ook meegenomen. "Voor verstoring van de openbare orde", zegt de politie nu.

Excuses

De politie erkent dat er fouten zijn gemaakt en dat het niet de bedoeling was ze te arresteren. Gisteren heeft de politie al zijn excuses aangeboden.

Het Nieuw Republikeins Genootschap twijfelt aan de lezing van de politie. De videobeelden van de arrestatie zouden niet op een vergissing wijzen en het genootschap wil daarom een nader onderzoek.

Vrolijk

In een feitenrelaas schrijft Maessen dat hij al vanaf 8.00 uur 's ochtends op de Dam stond. Hij was duidelijk herkenbaar omdat hij een wit T-shirt droeg met de tekst 'Ik Willem niet', een rood-wit-blauw bord bij zich had met het opschrift 'Geen monarchie maar democratie' en drie helium ballonnen aan zijn mouw bevestigd had "die vrolijk in de wind dansten".

Nadat Joanna was gearriveerd, werden de twee volgens Maessen tegen 10.00 uur plotseling ingesloten door vijftien politiemensen, die kennelijk werden aangestuurd door een man in een grijs pak met een oortje. Ze vroegen Maessen en Joanna hun legitimatiebewijzen te tonen. Hoewel de agenten volgens Maessen precies wisten wie ze waren, lieten ze toch hun rijbewijs zien, waarop ze werden weggeleid.

Overigens liet de politie gisteren vóór de balkonscène aan de NOS weten dat ze op zoek was naar een biddende man in een wit pak. Kort daarna meldde de politie dat er iemand was opgepakt.

STER reclame