NOS NieuwsAangepast

Bijna 7 miljoen kijkers eedaflegging

Gisteren hebben Nederlanders massaal op Nederland 1 gekeken naar de troonswisseling. De inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk trok de meeste kijkers. Bijna 6,6 miljoen mensen zagen hoe hij de eed aflegde. Ook de balkonscène werd veel bekeken: 6,3 miljoen.

Bijna driekwart van de Nederlanders (11,2 miljoen) volgde de troonswisseling via de NOS op Nederland 1. De hele marathonuitzending, die veertien uur duurde, werd gemiddeld door 4,1 miljoen mensen bekeken.

Eeuwigheidswaarde

Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS kijkt tevreden terug op de dag. "We hebben deze heel bijzondere dag op een geweldige manier in beeld gebracht op alle denkbare platforms: radio, televisie en nieuwe media. Het heeft historische beelden opgeleverd met eeuwigheidswaarde, die letterlijk de hele wereld over zijn gegaan. Dat is waar je vooraf op hoopt."

De tv-uitzendingen van het NOS Journaal die overdag werden uitgezonden, werden ook erg goed bekeken. Het Journaal om 18.00 uur op Nederland 1 trok met ruim 3 miljoen kijkers veel meer dan het Journaal om 20.00 uur (601.000 kijkers) op Nederland 2. Rond die tijd was op Nederland 1 namelijk een live-verslag te zien van de Koningsvaart.

Tweede keer rechtstreeks

Ook actualiteitenprogramma Pauw en Witteman trok meer kijkers dan gemiddeld. Ruim 2 miljoen zagen hoe onder meer Sybrand van Haersma Buma, Sonja Barend, Maarten van Rossem en Marianne Thieme de dag bespraken.

Het was de tweede keer dat de abdicatie van een Nederlandse vorst rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. Op 30 april 1980 zagen 6,6 miljoen mensen hoe prinses Beatrix koningin werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl