Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is heel tevreden over het verloop van de dag van de troonswisseling. "Het is een leuke en gemoedelijke dag geworden, onvergetelijk door de gebeurtenis zelf, maar ook door hoe blij erop gereageerd is", zei Van der Laan tegen de NOS.

De bezoekers maken het feest volgens de burgemeester. Hij verwijst naar het moment dat hij in de Mozeszaal zat toen koningin Beatrix het woord nam. In de zaal was de reactie van de mensen op de Dam te horen. "Het is heel ontspannend voor iedereen, zeker ook voor de koningin voor wie dat natuurlijk een geweldig moment is, als je ineens hoort dat ze reageren op wat jij daar doet, de handtekening die je zet, hoe je kijkt."

Een bijzonder moment was ook het uitstappen van de koning en zijn gezin tijdens de Koningsvaart bij het optreden van dj Armin van Buren en het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat verliep niet helemaal volgens het protocol.

Andere gedachten

Er was bij de voorbereidingen al over uitstappen gesproken, maar de kade was te hoog. Van der Laan heeft geprobeerd Willem-Alexander op andere gedachten te brengen, "maar hij liet zich niet overtuigen dat hij het niet moest doen". Uiteindelijk kwam er een boot om over te stappen en daarmee was het probleem opgelost.

Verder prijst Van der Laan de politie, de brandweer, de ambulancediensten en het Openbaar Ministerie. Alles moest in drie maanden tijd worden voorbereid. "Dan gaat iedereen heel erg zijn best doen omdat de tijd kort is en dan valt het wel mee".

Weergoden

Over het bezoekersaantal is de burgemeester zeer te spreken: het waren genoeg mensen om feest te vieren, maar niet te veel om grote problemen te krijgen.

Van der Laan benadrukt het belang van de spreiding van de evenementen over de stad. "Het begon vroeger dan normaal door de abdicatie en liep door de grote feesten langer door."

Er waren ruim 40 procent minder aanhoudingen dan vorig jaar, ruim 30 procent minder comaritten met de ambulance door minder alcoholgebruik en je had de weergoden aan je kant, zegt hij. "Ik ben tevreden omdat het koningspaar en de Amsterdammers tevreden zijn."

STER reclame