NOS NieuwsAangepast

700.000 mensen bezochten A'dam

De gemeente Amsterdam kijkt terug op een geslaagde dag. Dat maakte de gemeente aan het eind van de dag bekend. "Het kan altijd beter, maar we zijn heel tevreden," zei woordvoerder Ellie Lust op Radio 1.

De politie schat dat er 700.000 tot 800.000 bezoekers naar de hoofdstad zijn gekomen, ongeveer evenveel als vorig jaar op Koninginnedag.

Lastig schatten

Het is voor de politie lastig om te schatten hoeveel mensen er precies waren, omdat de bezoekers zich meer verspreidden over de stad en over de dag dan andere jaren. Ook kwamen activiteiten als de vrijmarkten wat later op gang dan andere jaren, doordat veel mensen de dag voor de tv begonnen.

Het vertrek van de bezoekers uit de stad verloopt soepel, zegt de politie. Dat komt mede doordat de eindtijden van de verschillende activiteiten verspreid zijn. "Crowdmanagement was een grote uitdaging", aldus Lust.

Kleine vergrijpen

Er zijn tot 22.00 uur 84 arrestaties verricht. Vorig jaar waren dat er 145. De meeste aanhoudingen waren voor kleine vergrijpen als zakkenrollen en dronkenschap. Ook het aantal ambulanceritten lag lager dan vorig jaar, tot nu toe waren het er 147, toen 217.

In de stad zijn vandaag voor zover bekend twee steekpartijen geweest, een bij het Centraal Station en een op de Lijnbaansgracht. Daarvoor zijn verschillende mensen aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl