Koningsvaart in uitgelaten sfeer

Aangepast

Willem-Alexander en Máxima hebben vanaf het filmmuseum Eye in een enthousiaste stemming de Koningsvaart over het IJ gemaakt. Samen met hun dochters en onder anderen burgemeester Van der Laan trokken ze in een rondvaartboot langs een programma met sport en cultuur, onder het thema 'Dit is uw land'.

Prinses Beatrix was aan boord van een van de volgboten met koninklijke gasten.

Langs de route van de Koningsvaart stonden duizenden mensen. Vanaf de kade was het koninklijk gezelschap goed te zien, omdat de boot op zo'n 15 meter afstand langs kwam varen. Onderweg hield de boot een paar keer in, onder meer om optredens te zien van het Nationale Ballet, de Nederlandse Opera en het Concertgebouworkest in een gezamenlijk concert met dj Armin van Buuren.

Sporters

De vaartocht begon met de vertoning van glorieuze prestaties van Nederlandse sporters. Turner Epke Zonderland hield een oefening aan de rekstok, en langs de route stonden sporthelden als Marianne Vos, Bart Veldkamp en Inge de Bruin. In de buurt van de koningsboot voeren aanvankelijk de gouden Holland Acht en surfer Dorian van Rijsselberghe mee.

Op het Java-eiland verraste het koningspaar het publiek door de boot te verlaten en het podium te betreden waar het Concertgebouworkerst optrad met dj Armin van Buuren.

Studievrienden

De Koningsvaart eindigde iets na 21.00 uur met een saluut van alle schepen en overvliegende F-16s. Op de kade bij het Muziekgebouw werd het koningspaar begroet door Leidse studievrienden van Willem-Alexander. De begroeting was allerhartelijkst.

In het Muziekgebouw aan het IJ is er een afsluitend diner voor het koningspaar en hun gasten en vrienden, dat wordt aangeboden door premier Rutte.

STER Reclame