Om 13.00 uur zijn de Eerste en Tweede Kamerleden in stoet vanuit het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk gelopen. Ook afgevaardigden uit het Caribische deel van het Koninkrijk hebben de oversteek gemaakt.

Het was de eerste van drie cortèges die onder de pergola tussen de twee gebouwen doorliepen. Hierna volgden de ministers, staatssecretarissen en vertegenwoordigers van de Raad van State.

In de Nieuwe Kerk zijn al veel genodigden aanwezig. Zo was de ruim 500 uitgenodigde burgers al hun plekje gewezen en hadden ook de vijftig journalisten die zijn toegelaten al een plekje gevonden. Ook zijn er oud-politici als Job Cohen en Jan-Peter Balkenende. Ministers van Staat Wim Kok, Jos van Kemenade en Ruud Lubber en de twee oud-premiers Piet de Jong en Dries van Agt waren iets later dan gepland, omdat hun bus vast was komen te zitten in het verkeer.

Kardinaal Simonis

Via de ingang aan de Nieuwezijds Voorburgwal komen ook de gasten van de koninklijke familie de kerk binnen, zoals leden van buitenlandse koningshuizen, oud-VN-chef Kofi Annan en EU-leiders Barroso en Van Rompuy. Ook kardinaal Simonis is inmiddels binnen.

Later zullen prinses Beatrix, de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de rest van de koninklijke familie ook door die ingang naar binnen gaan. Zij nemen plaats op vergulde zetels naast het podium waarop Willem-Alexander en Máxima zitten.

Vergadering

Om 13.30 zal Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal openen, waarin Willem-Alexander zal worden ingehuldigd. Een half uur later maakt koning Willem Alexander met zijn gevolg de oversteek vanuit het paleis.

Eerder vanmorgen kwamen André Kuipers en generaal buiten dienst Peter van Uhm aan bij het paleis. Zij hebben als koningen van wapenen ceremoniële functies en lopen mee in het gevolg van de koning.

STER reclame