De politie in Amsterdam heeft gezegd dat twee republikeinen vanochtend ten onrechte op de Dam zijn opgepakt. De politie heeft excuses aangeboden.

De twee republikeinen werden kort na de abdicatie van koningin Beatrix van de Dam afgevoerd. Het zijn Hans Maessen, de campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap en de activistische studente Joanna. Maessen sprak na afloop van een "blunder" van de politie.

Maessen hield op de Dam een protestbord omhoog en kreeg van agenten opdracht om dat elders te doen. Dat weigerde hij. Joanna was nog bezig om een tekst op haar protestbord te schrijven. Toen ze zag dat Maessen werd afgevoerd, hield ze haar bord ook omhoog, waarna ze ook werd meegenomen.

Inschattingsfout

Dat was volgens de politie een inschattingsfout. Op het politiebureau bleek dat ze niets strafbaars hadden gedaan. Ze werden meteen met een politieauto van het hoofdbureau van politie naar het Waterlooplein gebracht. Daar protesteren republikeinen tegen de monarchie.

Er mag vandaag op zes plaatsen in de stad worden betoogd: het Waterlooplein, het Spui, het Frederiksplein, het Frederiksplantsoen en twee plaatsen bij de route van de Koningsvaart.

STER reclame